Lefkoşa Tüp Bebek Merkezi

Kıbrısta Tüp Bebek Tedavisi


Ülkemizde “tüp bebek” olarak bilinen IVF yöntemi, normal yollar ile gebelik elde edemeyen çiftlere uygulanan yardımcı bir üreme tekniğidir. Tüp bebek uygulaması, en basit ifadeyle, kadından alınan yumurta hücresi ile erkekten alınan sperm hücresininlaboratuvar koşullarında bir araya getirilip döllenmesi sonucunda oluşan embriyolarınrahme konulması işlemidir.Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin oluşmadığı durumlarda çiftlere gerekli tıbbi kontroller ve testler doğrultusunda en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Önerilen yöntemler, yumurtlamanın ilaçla uyarılması, aşılama veya tüp bebek olabilir. Çiftler için en uygun tedavi yöntemi uzman doktorumuztarafından belirlenmektedir.

Bugün çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık%10 ile 20'si infertilite (kısırlık) problemi yaşamaktadır. Kadın kaynaklı, erkek kaynaklı, hem kadın hem erkek kaynaklı veya nedeni bilinmeyen infertilite sebebiyle çiftler gebe kalmakta sorunlar yaşayabilmektedir. Bu nedenle, çiftleriçin en uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde hem kadının hem erkeğin beraber incelenmesi önemlidir. İnfertilite nedeniyle bize başvuran çiftler için hiçbir zaman tek bir ortak çözüm yoktur. Çözüm önerilerimiz çiftlerin yumurta ve sperm kaliteleri, yaşları, genetik geçmişleri gibi daha birçok sebebe göre farklılık gösterebilir. Anne ve baba adaylarımıza çözüm önerileri sunarken amacımız, onları özlemini duydukları bebeklerineen uygun vesağlıklı yoldan kavuşturabilmektir.

Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?

Dünyada yaklaşık 40 yıldır uygulanan tüp bebek tedavisi ilk başlarda yalnızca tüpleri tıkalı olan kadınlar için düşünülmüştür. Ancak günümüzde farklı nedenlerle çocuk sahibi olamayan kadınlara ve erkeklere tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Kadın ve erkekte başlıca infertilite sebepleri şunlardır:

Kadında:
  • tüplerin hasarlı ve tıkalı olması
  • yumurtlama bozuklukları
  • endometriozis
  • rahimde doğuştan veya sonradan gelişen patolojiler (miyomlar, polipler)
  • süt hormonu yüksekliği (hiperprolaktinemi)
  • rahim ağzındaki yapısal, enfeksiyona bağlı veya salgısal bozukluklar
  • tiroid hormon bozuklukları
  • rahim ve yumurtalıklarla ilgili geçirilen cerrahi işlemler
  • açıklanamayan kısırlık
Erkekte:
  • sperm kalitesindeki bozukluklar
  • sperm üretiminin az olması,
  • sperm yapısındaki bozukluklar
  • spermlerin hareketsiz olması
  • yaralanmalar, geçirilen hastalıklar veya cerrahi işlemler sonucu oluşan hasarlar
  • doğuştan gelen bozukluklar
  • açıklanamayan kısırlık

Tüp bebek tedavisinin başlıca aşamaları nelerdir?

Tedavi şekline göre farklılıklar göstermekle birlikte merkezimizden alacağınız genel adıyla “tüp bebek” yöntemi kısaca4 aşamadan oluşmaktadır:

1. Hazırlık:

Tedaviye başlamadan önce bir hazırlık aşaması gerekir. Hazırlık aşaması, infertilite nedenlerinin ortaya konması, uygun tedavinin seçilmesi ve uygun zamanda tedavinin başlaması için ilk önemli adımdır.Çiftlerin o zamana kadar yaptırmış olduğutüm tetkikleri, varsa rahim filmi, geçirilmiş operasyonlar ve yapılmış infertilite tedavilerinin raporlarını yanlarında getirmeleri istenir.Kan testleri, mikrobik testler, sperm sayımı, rahim şekli ve iç duvarın bütünlüğünün izlenmesi,yumurtalıkların değerlendirilmesi de dahil olmak üzere yapılan tüm hazırlıklar tedaviye başlamadan önce yapılması gerekenler arasındadır.Buna ek olarak, çiftlerin geçmiş ve aile hikayeleri değerlendirilerek genetik eşin inceleme gibi daha detaylı testler de istenilebilir.

2. Yumurtalıkların Uyarılması ve Rahim İç Duvarının (Endometrium) Hazırlanması :

Anne adayının adetinin ikinci veya üçüncü günü yumurtalıklarından çok sayıda yumurta elde etmeye yönelik uyarıcı ilaç uygulamasına başlanır. İlaçla yumurtalıklarınuyarılma işlemi cilt altı uygulanan ilaçlar ile yapılmaktadır. Ortalama 8-12 günlük bir süreç sonunda yumurtalar istenilen olgunluk aşamasına gelir. Bu süreçte aynı zamanda rahim iç dokusunungelişimi de izlenir. Rahim iç dokusunun şekil olarak istenilen yapıda, simetrik ve düzgün olması vekalınlık olarak da 7 mm'den az olmaması beklenir.

3. Yumurtaların Toplanması:

Çatlatma iğnesi adı verilen iğneden 36 saat sonra belirlibüyüklüğe ulaşan yumurtalar genel anestezi altında ultrason eşliğinde kısa süreli birişlemle vajinal yoldan toplanır.Kadından toplanan yumurtalarave erkekten alınan spermlere mikroskop altında bakılır. Uygun olan yumurta ve spermler seçilereklaboratuvar ortamında mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemiyle (her yumurtaya bir sperm enjekte edilerek) dölleme işlemi yapılır. Döllenen yumurtalar gerekli olgunluğa erişmeleri için özel bir ortamda ve güvenli bir şekilde bekletilirler.

4. Transfer İşlemi:

Çiftin gerekli olgunluğa ulaşan embriyoları (döllenmiş yumurta) genellikle üçüncü veya beşinci günde transfer edilir. Üçüncü günde embriyoların 6-8 hücre arasında olması beklenir. Beşinci gün embriyolarının ise blastosist dediğimiz daha kompakt bir yapıya ulaşması beklenir. Ultrason eşliğinde, çok kısa ve acı hissedilmeyen (genellikle anestezi gerektirmeyen) bir işlemle vajinal yoldan rahim içine embriyo(lar) transfer edilir. Transfer edilen embriyoların rahim içerisine tutunmasını desteklemek için ilaç tedavisi uygulanır. Transfer sonrası nelere dikkat etmeniz konusunda doktorumuz sizi bilgilendirecektir.

Embriyoların transferi yapıldıktan yaklaşık 12 gün sonra kanda Beta HCG testiyle gebelik testinizi yapmanız istenmektedir.